Nadat de diagnose hyperthyreoïdie bij de kat is vastgesteld, zijn er verschillende behandelopties beschikbaar. De dierenarts zal met u de mogelijkheden doorspreken en het behandelplan opstellen.
Bij veel katten kan hyperthyroïdie goed behandeld worden met medicatie. De medicatie zorgt ervoor dat de schildklierhormonen in het bloed weer op normaal peil komen. De juiste behandeling zorgt ervoor dat de stofwisseling van uw kat weer zijn normale ritme kan aannemen.
Als hyperthyreoïdie niet behandeld wordt, dan kan de kat andere ernstige klachten gaan ontwikkelen zoals hartklachten en hoge bloeddruk.
In het geval van uw kat heeft uw dierenarts Felimazole® voorgeschreven. Dit diergeneesmiddel is beschikbaar in tabletten en orale oplossing. Felimazole bevat de stof thiamazole. Deze stof blokkeert de overproductie van schildklierhormonen.
Om tot de juiste dosering te komen, is het in het begin van de behandeling belangrijk om regelmatig de schildklierwaarde in het bloed te laten meten. Wanneer de behandeling aanslaat, zal de aanmaak van schildklierhormoon normaliseren en zult u een duidelijke verbetering gaan zien bij uw kat. Het is belangrijk dat uw kat regelmatig op controle gaat bij de dierenarts om de schildklierhormonen in het bloed te meten.
Met medicijn Felimazole® bevat de werkzame stof thiamazole. Het medicijn is beschikbaar in de vorm van tabletten in 3 sterkten en in orale vloeistof. De dierenarts stemt met u de dosering af.
De medicatie dient dagelijks gegeven te worden.
Hyperthyreoïdie kan goed behandeld worden en uw kat zal zich snel beter voelen. Felimazole zal de hyperthereoïdie echter niet genezen bij uw kat. Het is dus belangrijk dat de medicatie dagelijks en levenslang wordt gegeven.
Als uw kat moeilijk te 'pillen' is, of u heeft er de voorkeur aan, dan kan de dierenarts Felimazole orale oplossing voorschrijven.
In onderstaande video kunt u zien hoe u uw kat het beste een tablet kunt geven.
Bij langdurig gebruik van Felimazole is het belangrijk dat uw kat regelmatig op controle komt.
Om er zeker van te zijn dat uw kat de juiste dosering krijgt is het advies om op 3, 6, 10 en 20 weken na de start van de medicatie een afspraak te maken met uw dierenarts. De dierenarts zal uw kat onderzoeken en een bloedonderzoek uitvoeren. Houdt ook vooral zelf bij als u veranderingen ziet en deel dit met uw dierenarts tijdens de afspraak. Zo kan de dierenarts de behandeling goed afstemmen op uw kat.
Als uw kat stabiel is na deze eerste bezoeken hoeft u meestal nog maar elke 3 maanden op controle te komen. In sommige gevallen zal het nodig zijn de dosering aan te passen.
Felimazole zal de symptomen van hyperthyreoïdie wegnemen, maar het geneest de ziekte niet. Ook als u een aanzienlijke verbetering ziet bij uw kat dient u de behandeling dus te blijven voortzetten. Anders zullen de symptomen gewoon weer terugkomen.